Cykelsitsen – sparar både miljö och plånbok

by Redaktionen

En cykelsits har många fördelar. Det är ett billigt och smidigt sätt att transportera dig och ditt barn korta sträckor och dessutom är det en frihetskänsla att susa fram förbi bilköer samtidigt som du gör miljön en tjänst. 

En cykelsits monterar du enkelt på din cykel genom att fästa den i ram eller pakethållare. Saknar du en pakethållare på din cykel så går det alltså alldeles utmärkt att använda en cykelsits ändå. Om du och din partner båda vill kunna använda cykelsitsen så köper ni ett extrafäste så att cykelsitsen enkelt kan flyttas mellan olika cyklar. 

Säkerheten viktigast

Ditt barn måste kunna sitta stabilt själv innan den kan sitta i cykelsitsen, från nio månader och uppåt brukar vara rekommendationen. Efter det kan ni använda cykelsitsen ända tills barnet väger 22 kilo, vilket brukar motsvara ett fyra till fem år gammalt barn. Många cykelsitsar har ställbara stöd för rygg, nacke och fötter så att du kan ställa om sitsen när ditt barn växer. För ett litet barn som sover under färden kan det vara bekvämt om ryggstödet går att luta bakåt så att barnets huvud inte faller framåt när det somnar. De flesta cykelsitsar har en trepunktssele, som även den är justerbar, så att ditt barn sitter säkert under cykelfärden. Andra säkerhetsaspekter att tänka på är att det bör finnas plats för barnet att ha en hjälm på huvudet, samt att cykelsitsen bör ha reflexer och eventuellt en plats att fästa en extralampa om ni cyklar när det är mörkt ute. 

Ett smidigare, miljövänligare och billigare alternativ

Allt som oftast går det fortare att använda cykeln än bilen. Du slipper bilköer, kan använda cykelvägar och ditt barn tycker förmodligen mer om att färdas i den friska luften i en cykelsits än instängd i en bil – något som kan minska konflikter med barnet och på så sätt också spara tid. Dessutom gör du miljön en stor tjänst när du cyklar. Korta bilresor drabbar miljön hårt och genom att välja cykeln investerar du i dina barns framtid och är dessutom ett gott föredöme för dina barn. Du spar även pengar genom att välja cykeln framför bilen – både när det gäller bränslekostnader och slitage.