Header Image - Shoppingguiden visar vägen

Blog

29 Articles

Kliniker för ansiktskirurgi

by webmaster

Ansiktskirurgi är ett område inom plastikkirurgin som fokuserar på att förändra, återställa eller förbättra ansiktets estetiska och funktionella egenskaper. Denna form av kirurgi kan omfatta allt från kosmetiska ingrepp som ansiktslyft och näsplastik till rekonstruktiva operationer efter olyckor eller sjukdomar. Här utforskar vi vad ansiktskirurgi innebär, vilka olika typer som finns, och vad man bör tänka på före och efter ett ingrepp.

Vad är ansiktskirurgi?

Ansiktskirurgi syftar till att förbättra patientens utseende och i vissa fall även deras funktionella kapacitet. Denna kirurgi kan delas in i två huvudkategorier: estetisk och rekonstruktiv. Estetisk kirurgi fokuserar på att förbättra utseendet medan rekonstruktiv kirurgi syftar till att återställa ansiktets form och funktion efter trauma, sjukdom eller medfödda defekter.

Populära typer av ansiktskirurgi

Det finns flera olika typer av ansiktskirurgi som patienter kan välja mellan, beroende på deras individuella behov och önskemål:

 • Ansiktslyft (Facelift): Syftar till att strama åt och lyfta huden för att minska ålderstecken.
 • Näsplastik (Rhinoplasty): Formar om näsan för att förbättra utseende eller andningsfunktion.
 • Ögonlocksoperation (Blepharoplasty): Tar bort överflödig hud och fett från övre och nedre ögonlocken.
 • Käkoperationer: Förbättrar käkens utseende och funktion.

Varje ingrepp kräver noggrann planering och skräddarsydd teknik för att uppnå önskat resultat.

Konsultation och planering

Innan man beslutar sig för ansiktskirurgi, är det viktigt att genomgå en konsultation med en kvalificerad kirurg. Under denna tid kommer kirurgen att:

 • Granska din medicinska historia och nuvarande hälsotillstånd.
 • Diskutera dina estetiska mål och realistiska förväntningar på resultatet.
 • Rekommendera den typ av ingrepp som bäst passar dina behov.
 • Förklara proceduren, inklusive förberedelser, risker och återhämtning.

Det är avgörande att ha en öppen kommunikation med din kirurg för att uppnå bästa möjliga resultat.

Risker och komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp, inklusive ansiktskirurgi, innebär vissa risker. Potentiella komplikationer kan inkludera infektion, blödning, ärrbildning, och asymmetri. Det är viktigt att följa kirurgens råd och rekommendationer både före och efter operationen för att minimera dessa risker.

Lediga jobb för läkare i Stockholm

by webmaster

Det finns gott om lediga jobb för läkare i Stockholm. Stadens sjukvård expanderar i takt med att befolkningen växer och efterfrågan på vård ökar. Fler privata vårdgivare etablerar sig också i huvudstaden. Som läkare i Stockholm har du goda möjligheter att hitta en tjänst som passar just dig och dina önskemål. Här finns allt från stora akutsjukhus till mindre vårdcentraler och privatkliniker inom de flesta specialiteter.

Landstinget erbjuder många tjänster

Stockholms läns landsting är en stor arbetsgivare för läkare. På akutsjukhusen, specialistklinikerna och vårdcentralerna inom landstinget finns det gott om lediga tjänster. Landstinget erbjuder många fördelar som arbetsgivare, bland annat konkurrenskraftig lön, friskvårdsbidrag, flexibla arbetstider och möjligheter till vidareutbildning. Som anställd inom landstinget får du också ta del av en stabil arbetsmarknad med trygga anställningar.

Privata aktörer växer sig större

De senaste åren har flera privata vårdgivare etablerat sig i Stockholm. Många erbjuder attraktiva villkor och nischat specialistvård. Bland de större privata vårdgivarna i Stockholm märks Capio, Aleris och Praktikertjänst. Här finns allt från barnkliniker och ögonläkarmottagningar till rehabilitering och psykiatrisk vård. Som läkare på en privat aktör får du ofta möjlighet att profilera dig inom din specialitet samtidigt som lönen är konkurrenskraftig.

Bredda dig eller specialisera dig

Oavsett om du söker dig till landstinget eller privata vårdgivare finns det goda möjligheter att antingen bredda din kompetens eller fördjupa dig inom en specialitet. På de större sjukhusen i Stockholm erbjuds ofta tjänster där man kombinerar kliniskt arbete med forskning eller undervisning. Det ger möjlighet till personlig utveckling samtidigt som man bidrar till sjukvårdens utveckling. Vill du istället specialisera dig ytterligare finns det gott om kliniker med nischade verksamheter. Här kan du få chansen att utvecklas i absolut framkant inom just ditt expertområde.

Flexibla arbetsformer

Många arbetsgivare erbjuder numera flexibla arbetsformer, inte minst inom primärvården. Det gör det enklare att hitta en tjänst som passar just din livssituation. På flera vårdcentraler i Stockholm kan du exempelvis arbeta deltid, ta ett vikariat eller arbeta som stafettläkare. Det ger friheten att själv styra över din arbetstid. Även inom den specialiserade vården blir det allt vanligare med delade tjänster och flexibla scheman. Det ökar möjligheterna att förena arbetsliv och privatliv.

Med Stockholms växande befolkning och den åldrande generationen babyboomers väntas efterfrågan på sjukvård fortsätta öka under överskådlig framtid. Det innebär goda framtidsutsikter för läkaryrket i Stockholm. Här finns all anledning att tro att utbudet av lediga jobb kommer fortsätta vara stort under många år framöver. Så oavsett om du är nyexaminerad läkare eller mer erfaren finns det all anledning att söka sig till huvudstaden för att göra karriär inom sjukvården.

Så kan du låna 3 000 kr på ett smart sätt

by Astor Magnusson
Så kan du låna 3 000 kr på ett smart sätt

Att låna 3 000 kr kan vid en första anblick verka enkelt. Men faktum är att det finns flera olika aspekter att beakta för att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut. Denna artikel ger dig en överblick över olika lånealternativ när det kommer till mindre belopp. Vi berättar även hur du kan maximera fördelarna med lånet samtidigt som du minimerar kostnaderna för detsamma.

Det finns olika låneformer för mindre belopp att överväga

När du behöver ta ett lån på ett mindre belopp är det viktigt att du är medveten om de olika alternativ som finns tillgängliga. Om du vill låna 3 000 kr kan du bland annat vilja titta närmare på:

 • Kontokrediter. Dessa krediter är perfekta när du vill ha ett flexibelt lån med smidig återbetalning. Detta gäller inte minst när det kommer till mindre belopp som några tusenlappar. Du kan ta ut exakt det belopp du behöver och betala tillbaka detta enligt din egen tidsplan.
 • Annuitetslån. Här betalar du ett fast belopp varje månad. Beloppet inkluderar både ränta och amortering. För ett lån på några tusentals kronor kan detta vara en lösning värd att överväga. Det hela beror främst på löptiden och räntesatsen.
 • Kreditkort. Även detta kan vara ett alternativ när du söker kortfristig finansiering. Men du bör samtidigt vara medveten om den höga räntan som tillkommer om du inte betalar din skuld i tid.

4 faktorer att överväga när du vill låna 3 000 kr

När du överväger att låna 3 000 kr bör du ta hänsyn till följande aspekter:

 • Räntesatsen. Jämför räntesatser på lån från olika kreditgivare så att du kan hitta det mest fördelaktiga erbjudandet.
 • Avgifter. Vissa långivare kan debitera uppläggnings- och aviavgifter, som ökar kostnaden för ditt lån.
 • Återbetalningstid. En kortare löptid kan innebära högre månadskostnad för dig. Men samtidigt minskar den totala räntekostnaden ju fortare du betalar tillbaka de pengar som du lånar.

När du lånar pengar är det dock viktigt att inte uteslutande gå efter den nominella räntan utan även på den effektiva räntan. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader för lånet och ger en mer exakt bild av den totala lånekostnaden.

Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

by Astor Magnusson
Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

Att välja rätt kex är lika viktigt som att välja ostar för att skapa en delikat och balanserad ostbricka. Här presenteras olika typer av kex som du kan inkludera på din bricka. Läs vidare och låt dig inspireras!

Våra förslag på olika typer av kex att ha på ostbrickan

När det kommer till de olika typer av kex som är lämpliga att ha på en ost- och charkbricka vill vi lyfta fram dessa varianter:

Klassiska kex

Bland de klassiska kexen är dessa våra tre favoriter:

 • Digestivekex. Dessa milda och krispiga kex är en favorit bland många och erbjuder en neutral bas som låter ostens smaker komma fram. Digestivekex passar bra med både hårda och mjuka ostar och kan även användas för att skapa smakfulla kombinationer med tillbehör som marmelad och frukt.
 • Kavring. Kavring är ett mörkt och kryddigt rågbröd som har en fyllig smak och en fast textur. Det kompletterar smakrika ostar som västerbottensost och blåmögelostar, samt ger en kontrast till de mildare mjuka ostarna.
 • Knäckebröd. Detta traditionella svenska bröd finns i flera varianter, från tunt och krispigt till tjockare och mer robusta skivor. Knäckebröd kan användas med de flesta osttyper och är särskilt gott med hårda ostar och smakrika pålägg som korv och skinka.

Smaksatta kex

För att krydda ostbrickan med olika typer av kex kan du även lägga till några smaksatta kex såsom:

 • Örtkryddade kex. Kex med örter som timjan, rosmarin eller basilika kan addera ytterligare djup och komplexitet till ostbrickan. De fungerar bäst med milda till medelstarka ostar, som getost och brie, samt med några charkuteriprodukter.
 • Frukt- och nötkex. Dessa kex innehåller ofta torkad frukt, nötter eller frön, vilket ger dem en söt och nötig smakprofil. De kan användas som en kontrast till salta ostar och balanserar särskilt bra med blåmögelostar och kraftiga hårda ostar.
 • Söta kex för kontrast. Söta kex som grahamskex eller kex med smördeg kan skapa intressanta kontraster när de kombineras med krämiga eller mögelostar. De kan också användas som en bas för dessertostar, såsom getostar.

Glutenfria och allergivänliga alternativ

Det kan också vara värt att lägga till några allergivänliga och glutenfria alternativ på brickan. För gäster med glutenintolerans finns det flera glutenfria sorters kex på marknaden, både neutrala sådana och smaksatta. Dessa kex kan användas på samma sätt som traditionella kex och ger alla möjlighet att njuta av ostbrickan.

Fyra faktorer som påverkar aktuellt guldpris

by webmaster

I likhet med andra råvaror påverkas dagsaktuellt guldpris av flera olika faktorer. Bland annat de fyra som presenteras nedan:

Inflation påverkar guldpris

Med inflation menas att pengarna i ett land minskar i värde. Lite förenklat kan sägas att en kasse med mat kostar 150 kronor ena året varpå exakt samma varor kostar 225 kronor nästa år. Detta på grund av inflationen. Över längre tid anses guld vara skyddat mot inflation. Det innebär att priset på guld, på lång sikt, kommer gå upp om inflationen ökar.

Om investerare tror att inflationen kommer att gå upp kommer en del av kapitalet att placeras i guld vilket därmed pressar upp aktuellt guldpris. Detsamma gäller därmed även motsatt. Om investerare tror att inflationen kommer gå ner är även risken att aktuellt guldpris går ner.

Kortsiktig spekulation

Inom daytrading och swingtrading sker investering i guldpris på kortsiktigt tidsperspektiv. Det kan handla om timmar likväl som några veckor. På så kort tid spelar sällan inflationens påverkan någon roll och istället sker handeln utifrån teknisk analys och psykologiska förklaringar.
Teknisk analys innebär att handel sker utifrån mönster som uppstår på kursen och utifrån det dras slutsatser på hur framtida rörelser kommer att se ut. Exempelvis används mönster så som:

 • Huvud-skuldra
 • Glidande medelvärde
 • Stigande och fallande trend

Teknisk analys är ett mycket svårt sätt att investera i guldpris och passar primärt för professionella investerare.

Medias bild

Media förmedlar inte bara nyheter utan har även mycket stor påverkan på köpmönster i samhället. Skriver de exempelvis mycket om kidneybönor kommer intresset öka för dessa och försäljningen gå uppåt. Detsamma gäller om media skriver om finansiellt oroliga tider och påpekar att många investerar i guld under dessa tider. De kan även göra reportage om att aktuellt guldpris är på historiskt höga nivåer vilket gör att fler vill passa på att sälja.

Industribehov

Utöver att vara ett investeringsobjekt drivs även priset av industriell efterfrågan. Ädelmetallen används exempelvis inom viss elektronisk utrustning. Vid ökad efterfrågan på produkter som delvis innehåller guld kan därmed den industriella efterfrågan öka vilket kan påverka priset uppåt.
Guld är däremot en ädelmetall vars pris primärt påverkas av spekulation och investeringar före industriell efterfrågan. Det kan inte sägas om järnmalm, koppar och zink. Dessa råvarors pris påverkas istället absolut mest utifrån industriell efterfrågan.

Så kan du få jobb som psykolog via ett bemanningsföretag

by webmaster

Psykologi är ett speciellt område inom vården där man fokuserar på den mänskliga hjärnan samt människans mentala hälsa. Psykologer är specialister på detta ämne och kan hjälpa sina patienter att förbättra sina liv genom att bland annat tillhandahålla värdefulla insikter om beslutsfattande, beteenden och tekniker för stresshantering. För att du ska kunna göra detta förutsätter det dock att du lyckas få ett jobb som psykolog. Så hur gör man detta egentligen?

Goda möjligheter att få jobb som psykolog efter avslutade studier

Idag är vår omvärld väldigt digital men vården är i hög utsträckning fortfarande ganska analog. Långt ifrån alla patienter har möjligheten att enkelt kunna ta sig till en vårdgivare för att få hjälp med sin mentala hälsa. På många platser är också de befintliga psykologerna så pass uppbokade att väntelistan för nya patienter är väldigt långt. Detta är såklart inte bra när det kommer till någonting så viktigt som mental ohälsa.

Därför blir det idag allt vanligare att vårdcentraler och andra vårdgivare erbjuder dessa tjänster via en app eller liknande. Det finns även privata vårdgivare som gör detsamma. Därmed har du stora möjligheter att få ett jobb som psykolog där du kan jobba helt eller delvis på distans. Dessutom hyr flera bemanningsföretag ut psykologer till vårdgivare av olika slag. Så möjligheterna att kunna hitta ett arbete efter avslutad utbildning är faktiskt stora.

Så kan du ta på dig uppdrag via ett bemanningsföretag

För att du ska kunna få jobb som psykolog via ett bemanningsföretag behöver du gå tillväga på följande sätt:

 • Utbilda dig till psykolog. Det första steget i processen är förstås att gå en relevant utbildning för att sedan kunna arbeta inom psykologyrket.
 • Kontakta ett bemanningsföretag. Nästa steg är att helt enkelt kontakta ett eller flera bemanningsföretag för att höra om de är intresserad av dina tjänster. Med tanke på hur eftertraktade psykologer är på dagens arbetsmarknad är sannolikheten stor att du snabbt snappas upp av ett företag.
 • Bli uthyrd till uppdragsgivare. Via bemanningsföretaget kan du sedan bli uthyrd till en eller flera uppdragsgivare. Uppdragsgivarna är vårdgivare som erbjuder patienter tjänster kopplade till psykologyrket.

Undersök och hitta bäst täckning

by webmaster

För att få bäst täckning bör man jämföra mellan olika operatörer med hjälp av specifika täckningskartor. Varje operatör visar hur deras täckning ser ut i olika delar av Sverige. Med kartorna kan man enkelt jämföra och få en överblick över vilka delar där operatören ger bäst täckning. Beroende på vilket abonnemang man väljer och vilket operatör man har ser det olika ut för olika delar av Sverige.

Täckning hos olika operatörer

Det är av vikt att jämföra olika operatörers täckningsgrad då det kan skilja sig åt mellan norr och söder så väl som mellan landsbygden och kustlandet. Är täckningen dålig spelar det ingen roll hur stor mängd surf eller hur snabbt abonnemanget är, det kommer inte att vara användbart. Innan man tecknar ett avtal med en operatör kan det vara smart att se över vilka områden där täckning är mest nödvändigt. Ofta är täckningskartorna baserade på teoretiska modeller därför kan det också vara värt att testa på abonnemanget i dessa områden innan ett kontrakt skrivs. Många leverantörer erbjuder en testperiod och kan gå med på att en test vecka. Det finns en mängd faktorer som påverkar mobiltäckning som vilken mobil du använder, miljö såsom berg och höjdskillnader, väder och belastning på nätet kan påverka täckning men även att vissa områden kan även hamna i radioskugga där annars bra täckning finns.

För att förbättra mobiltäckningen finns det en rad olika råd som man enkelt kan se över innan man väljer att teckna kontrakt.

 • Det är värt att se över vilken mobil som är mest lämplig i det specifika området då olika mobiler har olika bra radioegenskaper. Två olika mobiler med samma abonnemang kan ge olika grad av bra täckning.
 • Fråga operatören om en testvecka av abonnemanget.
 • Fråga familj, vänner och grannar hur de upplever täckningen i området och vilket operatör de använder.
 • Oftast är mottagningen bättre utomhus där inga väggar eller dylikt kan begränsa den.
 • Men hjälp av en bordsantenn eller riktantenn kan täckningen förstärkas inomhus.
 • Förmedla till din operatör och gör dem uppmärksamma på att täckningen är dålig i området.

Smarta städtips för roligare städning

by Redaktionen

Är du en av alla dom som tycker att städning är tråkigt? I så fall kanske du kan ändra den inställningen, åtminstone litegrann, genom att testa nya metoder och smarta städtips nästa gång det är dags att ta tag i hemmet. Nedan följer några tips som du kanske inte hört talas om tidigare men som kan göra stor skillnad!

Gör städningen till en utmaning

När det känns överväldigande och ovanligt tråkigt att ta tag i städningen är ett bra städtips att göra det hela till en utmaning. Sätt en timer på 60 minuter, slå igång din favoritmusik och ta fram dina städredskap. Du hinner mer än du tror på en timme och vetskapen om att timern tickar kommer göra att du får fart! När timmen väl är slut kommer du inte ångra dina insatser.

Köp en dammvippa

Att dammtorka med trasa känns ibland som ett evighetsprojekt. Damm och smuts smetas ut istället för att försvinna och det kräver helt klart en del finess för att det ska ge ett bra resultat. Nästa städtips i listan är därför att skaffa en dammvippa – gärna gjord av microfiber. Det kommer göra städningen enklare och därmed också lite roligare. Det är dessutom väldigt tillfredställande att svepa fram med en dammvippa som suger upp allt damm!

Tvätta mattorna i snön

Mattor har en förmåga att lagra väldigt mycket smuts – även om dom dammsugs med jämna mellanrum. Att rengöra dessa ordentligt kommer göra mer för renlighetskänslan hemma än du kanske tror. Ett roligt, annorlunda med väldigt effektivt städtips är att tvätta dina mattor ute i snön.

Hur gör man då det? Jo, såhär:

 • Bär ut dina mattor och lägg dom platt i snön
 • Använd en sop eller liknande och slå lätt
 • Upprepa på båda sidor

När du sedan lyfter bort mattan kommer du nästan garanterat se spår av både smuts och damm. Även detta är mycket tillfredställande! Låt gärna mattan hänga ute på vädring ett tag innan du tar in den också.

Fler städtips

Det finns många städtips som kan göra städningen lite enklare och lite roligare. Det bästa av dom alla är kanske ändå att städa regelbundet istället för bara någon gång ibland. Gör du lite varje eller kanske varannan dag så behöver du inte spendera en hel ledig dag med det tråkigaste du vet – att städa.

Bästa tipsen till dig som ska anlita en flyttfirma

by Redaktionen

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma och eftersom många gör det är branschen stor och det finns många aktörer att välja bland. Det finns dock anledning att se upp – tyvärr är inte alla seriösa och det finns flera saker att kontrollera innan man anlitar någon. Här får du några bra tips!

Många fördelar med att anlita flyttfirma

Det finns en lång rad fördelar med att anlita en flyttfirma istället för att genomföra jobbet på egen hand. För det första är det svårt att flytta helt själv – det kommer behövs familj eller vänner som hjälper till för att det ska flyta på säkert. Att bara slippa be om den hjälpen är en fördel och det finns dessutom dom som inte har någon att fråga.

En annan fördel med att ta hjälp vid flytten är att man slipper det tunga arbetet. Detta är troligen en av dom stora anledningarna till att många anlitar hjälp i samband med flytt – men också för att man inte behöver hyra släp/lastbil och genomföra transporten.

Att det kostar en extra slant är inte konstigt med tanke på att det är ett stort arbete man lejer bort. Dom allra flesta tycker också att det är värt den där pengen, som istället ger en snabb och säker flytt samt sparar in mycket tid till annat.

Tips inför valet

Så till det viktiga i den här texten – dom främsta tipsen till dig som letar efter en flyttfirma att anlita. Det finns flera saker värda att kontrollera i det första steget, och det är:

 • Organisationsnummer och F-skatt
 • Försäkring

Detta är två viktiga punkter för att hitta en seriös flyttfirma men det finns också andra saker värda att kolla närmare på. En sak är givetvis priser hos olika firmor – det kan skilja sig mer än man tror. Omdömen och referenser kan också vara bra för att bilda sig en uppfattning kring service och bemötande. En firma med goda betyg från tidigare kunder är säkerligen mer eftertraktade än dom som har negativa sådana så detta kan verkligen vara en avgörande punkt.

Ett sista tips för den som ska anlita en flyttfirma, och planerar välja en av dom mer eftertraktade, är att boka i god tid innan flytten ska äga rum. Många firmor har fullt upp och för att kunna matcha flyttdatumet bör man boka så tidigt som möjligt för att vara på den säkra sidan.

Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

by Redaktionen

Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

Vegetarisk kost är ett måste för att vi ska kunna fortsätta att leva på den här jorden och av den anledningen är det många som försöker äta mer vegetariskt. Men om du tycker det är svårt med inspirationen så kanske en vegetarisk matkasse kan hjälpa dig att laga goda och hälsosamma vegetariska rätter.

En hållbar miljö

Att äta mer vegetariskt är viktigt för att skapa en hållbar framtid. Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet negativt i samma utsträckning som utsläpp från fordon som flygplan, bilar, båtar och bussar. Om vi ska nå klimatmålen så måste alla äta mer vegetariskt. Att äta kött påverkar alltså miljön mycket negativt. Jämfört med i början av 90-talet äter vi svenskar idag dubbelt så mycket kött. Så om du tycker att det är svårt att sluta helt med kött så kanske du i alla fall kan bidra genom att äta mindre kött. Enligt en studie från klimatforskare från bland annat Stockholm Resilience Center bör en person äta max 300 gram rött kött i veckan och inte konsumera mer än två och en halv deciliter mjölk och drygt 30 gram socker per dag för att leva hållbart. Vi bör även minska vår konsumtion av andra ägg och andra mjölkprodukter.

Hjälp med recepten hemma

Många tycker kanske att det är svårt att laga vegetariska rätter. Genom att köpa en vegetarisk matkasse så får du hjälp med inspirationen. Har man varit vegetarian länge kanske man redan känner till de olika sätten att laga allt från linsburgare till vegetarisk lasagne. Men är man ny kan man behöva lite hjälp. Det finns en mängd olika leverantörer av vegetariska matkassar. Vissa använder säsongsodlade, ekologiska eller närodlade varor. Vissa inkluderar mejeriprodukter och andra gör det inte – det finns något för alla. Med en vegetarisk matkasse kan du vara säker på att du påverkar klimatet mindre samtidigt som du gör din hälsa en tjänst. Genom att få hem varorna till dörren sparar du även tid och energi.

Må bättre med vegetarisk kost

Genom att äta mer vegetariskt och minska din konsumtion av rött kött så kommer du att må bättre. Om du inkluderar mer grönt och vegetariskt i din kost så minskar du risken för att få sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Dessutom är det vänligare för plånboken också.