Header Image - Shoppingguiden visar vägen

Blog

26 Articles

Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

by Astor Magnusson
Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

Att välja rätt kex är lika viktigt som att välja ostar för att skapa en delikat och balanserad ostbricka. Här presenteras olika typer av kex som du kan inkludera på din bricka. Läs vidare och låt dig inspireras!

Våra förslag på olika typer av kex att ha på ostbrickan

När det kommer till de olika typer av kex som är lämpliga att ha på en ost- och charkbricka vill vi lyfta fram dessa varianter:

Klassiska kex

Bland de klassiska kexen är dessa våra tre favoriter:

 • Digestivekex. Dessa milda och krispiga kex är en favorit bland många och erbjuder en neutral bas som låter ostens smaker komma fram. Digestivekex passar bra med både hårda och mjuka ostar och kan även användas för att skapa smakfulla kombinationer med tillbehör som marmelad och frukt.
 • Kavring. Kavring är ett mörkt och kryddigt rågbröd som har en fyllig smak och en fast textur. Det kompletterar smakrika ostar som västerbottensost och blåmögelostar, samt ger en kontrast till de mildare mjuka ostarna.
 • Knäckebröd. Detta traditionella svenska bröd finns i flera varianter, från tunt och krispigt till tjockare och mer robusta skivor. Knäckebröd kan användas med de flesta osttyper och är särskilt gott med hårda ostar och smakrika pålägg som korv och skinka.

Smaksatta kex

För att krydda ostbrickan med olika typer av kex kan du även lägga till några smaksatta kex såsom:

 • Örtkryddade kex. Kex med örter som timjan, rosmarin eller basilika kan addera ytterligare djup och komplexitet till ostbrickan. De fungerar bäst med milda till medelstarka ostar, som getost och brie, samt med några charkuteriprodukter.
 • Frukt- och nötkex. Dessa kex innehåller ofta torkad frukt, nötter eller frön, vilket ger dem en söt och nötig smakprofil. De kan användas som en kontrast till salta ostar och balanserar särskilt bra med blåmögelostar och kraftiga hårda ostar.
 • Söta kex för kontrast. Söta kex som grahamskex eller kex med smördeg kan skapa intressanta kontraster när de kombineras med krämiga eller mögelostar. De kan också användas som en bas för dessertostar, såsom getostar.

Glutenfria och allergivänliga alternativ

Det kan också vara värt att lägga till några allergivänliga och glutenfria alternativ på brickan. För gäster med glutenintolerans finns det flera glutenfria sorters kex på marknaden, både neutrala sådana och smaksatta. Dessa kex kan användas på samma sätt som traditionella kex och ger alla möjlighet att njuta av ostbrickan.

Fyra faktorer som påverkar aktuellt guldpris

by webmaster

I likhet med andra råvaror påverkas dagsaktuellt guldpris av flera olika faktorer. Bland annat de fyra som presenteras nedan:

Inflation påverkar guldpris

Med inflation menas att pengarna i ett land minskar i värde. Lite förenklat kan sägas att en kasse med mat kostar 150 kronor ena året varpå exakt samma varor kostar 225 kronor nästa år. Detta på grund av inflationen. Över längre tid anses guld vara skyddat mot inflation. Det innebär att priset på guld, på lång sikt, kommer gå upp om inflationen ökar.

Om investerare tror att inflationen kommer att gå upp kommer en del av kapitalet att placeras i guld vilket därmed pressar upp aktuellt guldpris. Detsamma gäller därmed även motsatt. Om investerare tror att inflationen kommer gå ner är även risken att aktuellt guldpris går ner.

Kortsiktig spekulation

Inom daytrading och swingtrading sker investering i guldpris på kortsiktigt tidsperspektiv. Det kan handla om timmar likväl som några veckor. På så kort tid spelar sällan inflationens påverkan någon roll och istället sker handeln utifrån teknisk analys och psykologiska förklaringar.
Teknisk analys innebär att handel sker utifrån mönster som uppstår på kursen och utifrån det dras slutsatser på hur framtida rörelser kommer att se ut. Exempelvis används mönster så som:

 • Huvud-skuldra
 • Glidande medelvärde
 • Stigande och fallande trend

Teknisk analys är ett mycket svårt sätt att investera i guldpris och passar primärt för professionella investerare.

Medias bild

Media förmedlar inte bara nyheter utan har även mycket stor påverkan på köpmönster i samhället. Skriver de exempelvis mycket om kidneybönor kommer intresset öka för dessa och försäljningen gå uppåt. Detsamma gäller om media skriver om finansiellt oroliga tider och påpekar att många investerar i guld under dessa tider. De kan även göra reportage om att aktuellt guldpris är på historiskt höga nivåer vilket gör att fler vill passa på att sälja.

Industribehov

Utöver att vara ett investeringsobjekt drivs även priset av industriell efterfrågan. Ädelmetallen används exempelvis inom viss elektronisk utrustning. Vid ökad efterfrågan på produkter som delvis innehåller guld kan därmed den industriella efterfrågan öka vilket kan påverka priset uppåt.
Guld är däremot en ädelmetall vars pris primärt påverkas av spekulation och investeringar före industriell efterfrågan. Det kan inte sägas om järnmalm, koppar och zink. Dessa råvarors pris påverkas istället absolut mest utifrån industriell efterfrågan.

Så kan du få jobb som psykolog via ett bemanningsföretag

by webmaster

Psykologi är ett speciellt område inom vården där man fokuserar på den mänskliga hjärnan samt människans mentala hälsa. Psykologer är specialister på detta ämne och kan hjälpa sina patienter att förbättra sina liv genom att bland annat tillhandahålla värdefulla insikter om beslutsfattande, beteenden och tekniker för stresshantering. För att du ska kunna göra detta förutsätter det dock att du lyckas få ett jobb som psykolog. Så hur gör man detta egentligen?

Goda möjligheter att få jobb som psykolog efter avslutade studier

Idag är vår omvärld väldigt digital men vården är i hög utsträckning fortfarande ganska analog. Långt ifrån alla patienter har möjligheten att enkelt kunna ta sig till en vårdgivare för att få hjälp med sin mentala hälsa. På många platser är också de befintliga psykologerna så pass uppbokade att väntelistan för nya patienter är väldigt långt. Detta är såklart inte bra när det kommer till någonting så viktigt som mental ohälsa.

Därför blir det idag allt vanligare att vårdcentraler och andra vårdgivare erbjuder dessa tjänster via en app eller liknande. Det finns även privata vårdgivare som gör detsamma. Därmed har du stora möjligheter att få ett jobb som psykolog där du kan jobba helt eller delvis på distans. Dessutom hyr flera bemanningsföretag ut psykologer till vårdgivare av olika slag. Så möjligheterna att kunna hitta ett arbete efter avslutad utbildning är faktiskt stora.

Så kan du ta på dig uppdrag via ett bemanningsföretag

För att du ska kunna få jobb som psykolog via ett bemanningsföretag behöver du gå tillväga på följande sätt:

 • Utbilda dig till psykolog. Det första steget i processen är förstås att gå en relevant utbildning för att sedan kunna arbeta inom psykologyrket.
 • Kontakta ett bemanningsföretag. Nästa steg är att helt enkelt kontakta ett eller flera bemanningsföretag för att höra om de är intresserad av dina tjänster. Med tanke på hur eftertraktade psykologer är på dagens arbetsmarknad är sannolikheten stor att du snabbt snappas upp av ett företag.
 • Bli uthyrd till uppdragsgivare. Via bemanningsföretaget kan du sedan bli uthyrd till en eller flera uppdragsgivare. Uppdragsgivarna är vårdgivare som erbjuder patienter tjänster kopplade till psykologyrket.

Undersök och hitta bäst täckning

by webmaster

För att få bäst täckning bör man jämföra mellan olika operatörer med hjälp av specifika täckningskartor. Varje operatör visar hur deras täckning ser ut i olika delar av Sverige. Med kartorna kan man enkelt jämföra och få en överblick över vilka delar där operatören ger bäst täckning. Beroende på vilket abonnemang man väljer och vilket operatör man har ser det olika ut för olika delar av Sverige.

Täckning hos olika operatörer

Det är av vikt att jämföra olika operatörers täckningsgrad då det kan skilja sig åt mellan norr och söder så väl som mellan landsbygden och kustlandet. Är täckningen dålig spelar det ingen roll hur stor mängd surf eller hur snabbt abonnemanget är, det kommer inte att vara användbart. Innan man tecknar ett avtal med en operatör kan det vara smart att se över vilka områden där täckning är mest nödvändigt. Ofta är täckningskartorna baserade på teoretiska modeller därför kan det också vara värt att testa på abonnemanget i dessa områden innan ett kontrakt skrivs. Många leverantörer erbjuder en testperiod och kan gå med på att en test vecka. Det finns en mängd faktorer som påverkar mobiltäckning som vilken mobil du använder, miljö såsom berg och höjdskillnader, väder och belastning på nätet kan påverka täckning men även att vissa områden kan även hamna i radioskugga där annars bra täckning finns.

För att förbättra mobiltäckningen finns det en rad olika råd som man enkelt kan se över innan man väljer att teckna kontrakt.

 • Det är värt att se över vilken mobil som är mest lämplig i det specifika området då olika mobiler har olika bra radioegenskaper. Två olika mobiler med samma abonnemang kan ge olika grad av bra täckning.
 • Fråga operatören om en testvecka av abonnemanget.
 • Fråga familj, vänner och grannar hur de upplever täckningen i området och vilket operatör de använder.
 • Oftast är mottagningen bättre utomhus där inga väggar eller dylikt kan begränsa den.
 • Men hjälp av en bordsantenn eller riktantenn kan täckningen förstärkas inomhus.
 • Förmedla till din operatör och gör dem uppmärksamma på att täckningen är dålig i området.

Smarta städtips för roligare städning

by Redaktionen

Är du en av alla dom som tycker att städning är tråkigt? I så fall kanske du kan ändra den inställningen, åtminstone litegrann, genom att testa nya metoder och smarta städtips nästa gång det är dags att ta tag i hemmet. Nedan följer några tips som du kanske inte hört talas om tidigare men som kan göra stor skillnad!

Gör städningen till en utmaning

När det känns överväldigande och ovanligt tråkigt att ta tag i städningen är ett bra städtips att göra det hela till en utmaning. Sätt en timer på 60 minuter, slå igång din favoritmusik och ta fram dina städredskap. Du hinner mer än du tror på en timme och vetskapen om att timern tickar kommer göra att du får fart! När timmen väl är slut kommer du inte ångra dina insatser.

Köp en dammvippa

Att dammtorka med trasa känns ibland som ett evighetsprojekt. Damm och smuts smetas ut istället för att försvinna och det kräver helt klart en del finess för att det ska ge ett bra resultat. Nästa städtips i listan är därför att skaffa en dammvippa – gärna gjord av microfiber. Det kommer göra städningen enklare och därmed också lite roligare. Det är dessutom väldigt tillfredställande att svepa fram med en dammvippa som suger upp allt damm!

Tvätta mattorna i snön

Mattor har en förmåga att lagra väldigt mycket smuts – även om dom dammsugs med jämna mellanrum. Att rengöra dessa ordentligt kommer göra mer för renlighetskänslan hemma än du kanske tror. Ett roligt, annorlunda med väldigt effektivt städtips är att tvätta dina mattor ute i snön.

Hur gör man då det? Jo, såhär:

 • Bär ut dina mattor och lägg dom platt i snön
 • Använd en sop eller liknande och slå lätt
 • Upprepa på båda sidor

När du sedan lyfter bort mattan kommer du nästan garanterat se spår av både smuts och damm. Även detta är mycket tillfredställande! Låt gärna mattan hänga ute på vädring ett tag innan du tar in den också.

Fler städtips

Det finns många städtips som kan göra städningen lite enklare och lite roligare. Det bästa av dom alla är kanske ändå att städa regelbundet istället för bara någon gång ibland. Gör du lite varje eller kanske varannan dag så behöver du inte spendera en hel ledig dag med det tråkigaste du vet – att städa.

Bästa tipsen till dig som ska anlita en flyttfirma

by Redaktionen

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma och eftersom många gör det är branschen stor och det finns många aktörer att välja bland. Det finns dock anledning att se upp – tyvärr är inte alla seriösa och det finns flera saker att kontrollera innan man anlitar någon. Här får du några bra tips!

Många fördelar med att anlita flyttfirma

Det finns en lång rad fördelar med att anlita en flyttfirma istället för att genomföra jobbet på egen hand. För det första är det svårt att flytta helt själv – det kommer behövs familj eller vänner som hjälper till för att det ska flyta på säkert. Att bara slippa be om den hjälpen är en fördel och det finns dessutom dom som inte har någon att fråga.

En annan fördel med att ta hjälp vid flytten är att man slipper det tunga arbetet. Detta är troligen en av dom stora anledningarna till att många anlitar hjälp i samband med flytt – men också för att man inte behöver hyra släp/lastbil och genomföra transporten.

Att det kostar en extra slant är inte konstigt med tanke på att det är ett stort arbete man lejer bort. Dom allra flesta tycker också att det är värt den där pengen, som istället ger en snabb och säker flytt samt sparar in mycket tid till annat.

Tips inför valet

Så till det viktiga i den här texten – dom främsta tipsen till dig som letar efter en flyttfirma att anlita. Det finns flera saker värda att kontrollera i det första steget, och det är:

 • Organisationsnummer och F-skatt
 • Försäkring

Detta är två viktiga punkter för att hitta en seriös flyttfirma men det finns också andra saker värda att kolla närmare på. En sak är givetvis priser hos olika firmor – det kan skilja sig mer än man tror. Omdömen och referenser kan också vara bra för att bilda sig en uppfattning kring service och bemötande. En firma med goda betyg från tidigare kunder är säkerligen mer eftertraktade än dom som har negativa sådana så detta kan verkligen vara en avgörande punkt.

Ett sista tips för den som ska anlita en flyttfirma, och planerar välja en av dom mer eftertraktade, är att boka i god tid innan flytten ska äga rum. Många firmor har fullt upp och för att kunna matcha flyttdatumet bör man boka så tidigt som möjligt för att vara på den säkra sidan.

Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

by Redaktionen

Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

Vegetarisk kost är ett måste för att vi ska kunna fortsätta att leva på den här jorden och av den anledningen är det många som försöker äta mer vegetariskt. Men om du tycker det är svårt med inspirationen så kanske en vegetarisk matkasse kan hjälpa dig att laga goda och hälsosamma vegetariska rätter.

En hållbar miljö

Att äta mer vegetariskt är viktigt för att skapa en hållbar framtid. Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet negativt i samma utsträckning som utsläpp från fordon som flygplan, bilar, båtar och bussar. Om vi ska nå klimatmålen så måste alla äta mer vegetariskt. Att äta kött påverkar alltså miljön mycket negativt. Jämfört med i början av 90-talet äter vi svenskar idag dubbelt så mycket kött. Så om du tycker att det är svårt att sluta helt med kött så kanske du i alla fall kan bidra genom att äta mindre kött. Enligt en studie från klimatforskare från bland annat Stockholm Resilience Center bör en person äta max 300 gram rött kött i veckan och inte konsumera mer än två och en halv deciliter mjölk och drygt 30 gram socker per dag för att leva hållbart. Vi bör även minska vår konsumtion av andra ägg och andra mjölkprodukter.

Hjälp med recepten hemma

Många tycker kanske att det är svårt att laga vegetariska rätter. Genom att köpa en vegetarisk matkasse så får du hjälp med inspirationen. Har man varit vegetarian länge kanske man redan känner till de olika sätten att laga allt från linsburgare till vegetarisk lasagne. Men är man ny kan man behöva lite hjälp. Det finns en mängd olika leverantörer av vegetariska matkassar. Vissa använder säsongsodlade, ekologiska eller närodlade varor. Vissa inkluderar mejeriprodukter och andra gör det inte – det finns något för alla. Med en vegetarisk matkasse kan du vara säker på att du påverkar klimatet mindre samtidigt som du gör din hälsa en tjänst. Genom att få hem varorna till dörren sparar du även tid och energi.

Må bättre med vegetarisk kost

Genom att äta mer vegetariskt och minska din konsumtion av rött kött så kommer du att må bättre. Om du inkluderar mer grönt och vegetariskt i din kost så minskar du risken för att få sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Dessutom är det vänligare för plånboken också.

Bygg upp ditt varumärke redan från början

by Redaktionen

Bygg upp ditt varumärke redan från början

Arbetet med att skapa ett varumärke är långsiktigt. Samtidigt är det varumärket som inte sällan är hjärtat i en verksamhet. Det är det som används för att få tunga uppdrag och för att signalera förtroende till kunderna. De flesta råd angående branding överlag tycks rikta sig till dem som redan har ett framgångsrikt företag. I den här texten tittar vi på hur du kan lyfta ditt brand från början.

Titta på din målgrupp

Vilken din målgrupp är bör genomsyra hela ditt kommunikationsarbete. Varje mailutskick, uppdatering på sociala medier, tryck på profilprodukter och annan kommunikation med kunderna bör vara formulerat på ett sätt som passar målgruppen.

Det spelar också in i valet av kanaler. Har du en förhållandevis ung målgrupp lär Youtube-annonser och ads i sociala medier ge mer än traditionell reklam på radio och i lokaltidningar. Att försöka attrahera allaär ofta svårt – medan du visserligen kan kasta ut många krokar, är det färre som kommer att nappa. Anpassa ditt arbete efter den mest relevanta målgruppen.

Vad gör konkurrenterna?

Att göra en marknadsanalys och titta på dina närmsta konkurrenter kan hjälpa dig mycket i din väg framåt. En framgångsrik konkurrent som erbjuder en liknande tjänst som dig har säkerligen gjort ett stort arbete med att hitta sin kundgrupp. Titta på hur deras logga ser ut, om de har några profilprodukter och på hur dina konkurrenter skiljer sig mot varandra. Titta specifikt på hur de kommunicerar med målgruppen, som du sannolikt delar med dem.

Analysera deras kommunikationsplaner

Det som kanske är mest relevant för dig att analysera är dina konkurrenters sätt att kommunicera med målgruppen, som nämnt ovan. Till exempel kan du, på djupet, analysera följande:

 • Hur formulerar de sig i sociala medier, i mailutskick och på hemsidan?
 • Erbjuder de profilprodukter? I sådana fall vilka, och med vilket tryck?
 • Vad kommunicerar loggan, och hur spelar den på målgruppen?

Tänk på ditt varumärke som en person

Ett bra sätt att tänka på sitt varumärke är som en person, snarare än en logga och en slogan. Hur skulle den personen vara? Hur skulle personen prata, och vilka kläder skulle denne bära (kan hjälpa när du ska ta fram profilprodukter till exempel)? Är det en kvinna eller man? Gammal eller ung?

Matgrupper

by Redaktionen

Vi spenderar en hel del tid i våra kök sett till studier som gjorts i syfte att kartlägga vårt beteende. Det är därför kanske inte så konstigt att matlagning och köksinredningar är någonting som gör stort avtryck i vardagen för många. Att kunna bjuda in till en opretentiös middag är för många vad som får veckorna att gå! Här gäller det att man har tillräcklig matgrupp för såväl familjen som för de gäster man bjuder. Det finns ett par olika förhållningssätt när det kommer till inredning av kök och matsal. Vissa önskar ha en matsal separat från köket, där man kan sitta och avnjuta middagen utan att behöva känna matos eller se kastruller. Andra önskar ha matsalen i köket för att matlagningen skall kunna bli en del av umgänget!

Att satsa på olika matgrupper är ett grepp som visat sig uppskattas av många. En köksö där man har plats för några högre barstolar är ett komplement till den traditionella bordsdukningen. Här kan man umgås på ett avslappnat sätt utan att stöka till dukningen i övrigt. Vissa har även valt att satsa på barstolar och högre bord som enda matgrupp i hemmet. Detta gör att man får en helt annan känsla i bostaden!

Traditionell inredning för kök

Det finns vissa fördelar med att ha större matbord, eller att ha bord med extra skiva. På så vis kan man ha flera gäster utan att behöva ta fram extrabord. Att sitta vid ett och samma bord är ofta vad som fungerar bäst även för dialoger under middagen. Det är annars lätt att det blir en allt för uppdelad tillställning. Har man inte tillräcklig plats för ett större bord finns naturligtvis en hel del alternativ. Besök denna sida om matgrupper eller titta i diverse tidningar för heminredning. Det finns gott om tankar och inspiration för den som är intresserad!

En fråga att ställa sig inför köp av matgrupp är om man vill ha trästolar eller stoppade dynor. Båda dessa alternativ går att finna. Uppskattar man en rustik och lantlig inredning, vilket blivit allt vanligare nu för tiden, kan man med fördel välja bord och stolar i samma material. Detta ger en genuin känsla som många kan känna sig till freds med. Naturligtvis kan man också komplettera med udda stolar om man har en tanke på att försöka nå fram till en i någon grad bohemisk inredningsstil.

Att välja företagslarm

by Redaktionen

Att välja företagslarm

När du driver företag har du ett stort ansvar för verksamhetens alla delar. En viktig del, som inte bör försummas, är säkerheten. Med modern teknik finns en rad olika åtgärder man kan vidta för att säkra verksamheten så gott det går. Det gäller också att se till att man har rätt försäkringar, och att ens företagslarm möter försäkringsbolagens krav. Har du anställda är det inte bara du som drabbas om något går fel och tär på verksamheten – utan även din personal. 

Vilken typ av utrymme har du?

Exakt vilket larm du bör ha kan du bestämma i samråd med en auktoriserad installatör och ett larmbolag. Något som kommer att påverka ditt behov av till exempel kameror, är hur dina lokaler ser ut. Har du enbart ett eller två stora rum, har du sannolikt inte lika stort behov av att investera i kameror, jämfört med om du har lokaler med många, små egna rum eller kontor, till exempel. 

Något annat som kan påverka valet av system är om du hyr lokalen, eller om du äger den. Om du hyr den behöver du kanske ett företagslarm som lämnar så lite spår och märken på väggar och tak som bara är möjligt. Detta utan att säkerheten kompromissas med, naturligtvis. 

Hur ser framtiden ut?

Oavsett hur dina planer för verksamheten ser ut, bör du ha ett larm nu. Valet bör dock influeras av hur dina planer ser ut. Planerar ni snart att flytta till en större lokal? Då kanske du inte behöver dyra tillval och extratjänster. Det här bör även tas upp med bolaget som förser med ert företagslarm. Du bör inte låsa dig och se till att du skriver ett avtal som är gynnsamt för en eventuell flytt inom en snar framtid, om det är det ni planerar att göra. 

Larmbolaget i sig

En annan faktor att ta hänsyn till när du skaffar ett företagslarm är bolaget i sig. Till exempel: 

 • Rykte. Ryktet kan säga en hel del. Att anlita en välrenommerad firma är ett säkrare kort.
 • Erfarenhet. Ett bolag med erfarna installatörer och andra personer är viktigt. Det minskar risken för att ditt larmsystem installeras, eller planeras, på ett undermåligt sätt.
 • Service. Som företagare vill du säkerligen själv slippa underhålla larmet, eller felsöka det. Ett förmånligt serviceavtal är något som många uppskattar.