Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

by Astor Magnusson
Flera olika typer av kex gör ostbrickan mer komplett

Att välja rätt kex är lika viktigt som att välja ostar för att skapa en delikat och balanserad ostbricka. Här presenteras olika typer av kex som du kan inkludera på din bricka. Läs vidare och låt dig inspireras!

Våra förslag på olika typer av kex att ha på ostbrickan

När det kommer till de olika typer av kex som är lämpliga att ha på en ost- och charkbricka vill vi lyfta fram dessa varianter:

Klassiska kex

Bland de klassiska kexen är dessa våra tre favoriter:

  • Digestivekex. Dessa milda och krispiga kex är en favorit bland många och erbjuder en neutral bas som låter ostens smaker komma fram. Digestivekex passar bra med både hårda och mjuka ostar och kan även användas för att skapa smakfulla kombinationer med tillbehör som marmelad och frukt.
  • Kavring. Kavring är ett mörkt och kryddigt rågbröd som har en fyllig smak och en fast textur. Det kompletterar smakrika ostar som västerbottensost och blåmögelostar, samt ger en kontrast till de mildare mjuka ostarna.
  • Knäckebröd. Detta traditionella svenska bröd finns i flera varianter, från tunt och krispigt till tjockare och mer robusta skivor. Knäckebröd kan användas med de flesta osttyper och är särskilt gott med hårda ostar och smakrika pålägg som korv och skinka.

Smaksatta kex

För att krydda ostbrickan med olika typer av kex kan du även lägga till några smaksatta kex såsom:

  • Örtkryddade kex. Kex med örter som timjan, rosmarin eller basilika kan addera ytterligare djup och komplexitet till ostbrickan. De fungerar bäst med milda till medelstarka ostar, som getost och brie, samt med några charkuteriprodukter.
  • Frukt- och nötkex. Dessa kex innehåller ofta torkad frukt, nötter eller frön, vilket ger dem en söt och nötig smakprofil. De kan användas som en kontrast till salta ostar och balanserar särskilt bra med blåmögelostar och kraftiga hårda ostar.
  • Söta kex för kontrast. Söta kex som grahamskex eller kex med smördeg kan skapa intressanta kontraster när de kombineras med krämiga eller mögelostar. De kan också användas som en bas för dessertostar, såsom getostar.

Glutenfria och allergivänliga alternativ

Det kan också vara värt att lägga till några allergivänliga och glutenfria alternativ på brickan. För gäster med glutenintolerans finns det flera glutenfria sorters kex på marknaden, både neutrala sådana och smaksatta. Dessa kex kan användas på samma sätt som traditionella kex och ger alla möjlighet att njuta av ostbrickan.