Hur man handlar skor på nätet

by Redaktionen

För Daniel Mühlbach och andra entreprenörer har internet inte bara bidragit med underhållning. Det har också blivit en ny marknad där man kan bygga upp effektiva och kundnära verksamheter. Det första av Daniels företag på nätet var Lensway vilket snabbt blev en framgångssaga utan motstycke. Allt fler valde denna sida framför de vanliga butikerna. Några år senare kom nästa raket för Daniel Mühlbach och denna gång var det inom skor och mode med Footway som för de flesta är ett känt namn. Sverige har haft en rad entreprenörer som utgått från nätet i sina visioner. Kanske är detta någonting vi kan vänja oss vid att se mer av!

Att handla skor på nätet är inte riktigt samma sak som att köpa dem i en fysisk butik. Du har inte möjlighet att känna på varken materialet eller storleken. Som tur är har de flesta större nätbutiker bra köpvillkor när du handlar just kläder och skor på nätet. Samtidigt vill man ju att det ska gå så fort som möjligt, så att man inte sitter och väntar i onödan. Nedan följer en guide för att handla skor på nätet – förhoppningsvis får du till det första gången.

Storlekarna

För det första är det viktigt att du känner till den exakta storleken du har. Ett tips är att sätta på en mellantjock strumpa och ställa ner ena foten på ett A4. Ta sedan en penna och följ foten på pappret. Ta därefter en linjal för att se dina exakta mått.

Att känna till de exakta måtten är viktigt när man handlar skor på nätet – du kan ju inte pröva på dem själv. Att ha måtten är också bra när man ska använda utländska mätenheter för skostorlekarna.

Vilken typ av skor ska du ha?

Ska du handla snygga moderna skor, eller bara ett par sköna skor att gå kortare sträckor med? När man handlar skor på nätet, är det generellt sett lättare att handla för bekvämlighet än för stil. Har du rätt storlek och vet vilket material du vill ha, bör de bekväma skorna fungera i de allra flesta fall. När du handlar för att de ska vara snygga, kan det ju vara så att skorna är snygga i sig, men att de av någon anledning inte ser bra ut när du väl tar på dig dem.

Sök information om modellen

När du har hittat en sko som du vill ha, kan det vara en god idé att söka runt på modellens exakta namn följt av ”recensioner” på olika sökmotorer. På så vis får du (troligtvis) fram mängder av kundrecensioner som kan hjälpa dig mycket. Kanske skriver många att skorna var lite mindre än storleken som angavs? I sådana fall vet du att du bör beställa en halv storlek större. Kort sagt kan kundrecensioner vara mycket hjälpsamt, och i bästa fall göra att du undviker att beställa fel par skor.

Jämför priser

Det är alltid en bra idé att jämföra priser. Idag finns mängder av sidor där du enkelt kan skriva in skons namn för att sedan få upp en lista av butiker som säljer skorna till olika priser. Det är givetvis alltid en avvägning som får göras här – vill du handla skor på nätet hos en butik med starkt förtroende för ett lite högre pris, eller hos en mer okänd butik till ett billigare pris? Givetvis är det inte alltid så – men påfallande ofta syns det här mönstret.