Smörgåstårtor på klassiska Södermalm

by Redaktionen

I stadsdelen Södermalm i Stockholm säljs smörgåstårtor på en massa olika ställen. En smörgåstårta kan vara uppbyggd på olika sätt och innehålla olika ingredienser. Ibland använder man avokadoröra och lax som är en bra kombination i smörgåstårtor. Till lax passar även pepparrotskräm. Om du gör smörgåstårtan själv kan du även hyvla remsor av fänkål och rödbetor. På våren passar det bra att dekorera med sparris. När man bygger upp en smörgåstårta så varvar man vitt bröd med de olika ingredienserna. Oftast använder man även majonnäs eller crème fraiche så att smörgåstårtan inte ska bli torr.

Att dekorera en smörgåstårta på Södermalm

På Södermalm säljs fantastiskt vackra smörgåstårtor. De är ofta dekorerade med handskalade och färska räkor, det blir mycket godare än frysta räkor. Dessutom är färska räkor större och smakar mycket mer än frysta räkor. Ofta använder man ost också och då är det godast med lagrade ostar som prästost eller västerbottenost. Smörgåstårtan toppas ibland även med rimmade eller inkokta grönsaker. Inkokta grönsaker innebär att man lägger in dem i en blandning av vinäger, socker och vatten. Då håller de sig mycket bättre än råa grönsaker. Till dekorationen använder man även laxrosor och crème fraîche som är en fräsch blandning.

Kan man använda kött i en smörgåstårta?

På Södermalm finns både vegetariska och smörgåstårtor med kött och fisk. Man kan till exempel använda löjrom eller röd rom, skagenröra, ägg, rökt skinka, leverpastej och salami. Inför en bjudning på Södermalm ska du alltid kolla upp om det är några gäster som är vegetarianer eller som har några allergier. Det kan vara bra att ha två olika smörgåstårtor eller fler så att det finns något för alla smaker.

Kan man äta smörgåstårta om man är gravid?

När man bor på Södermalm och är gravid ska man ta det lite försiktigt med smörgåstårta. Kalla röror ska man undvika och vissa fisktyper och skaldjur. Grönsaker och sallad måste vara väl rengjorda och det kan vara svårt att veta om så är fallet när man äter smörgåstårta. Man ska undvika kallrökt och gravad lax som smörgåstårtor ofta innehåller. Listeria är extremt ovanligt men just när man är gravid så är man extra känslig för infektioner och listeria kan orsaka allvarliga komplikationer hos ett foster. Smörgåstårtor är också känsliga för att stå i rumstemperatur för länge. Därför är det bra att köpa hemleverans i samband med smörgåstårtor på Södermalm. Då får man nygjord mat direkt till festen!