Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

by Redaktionen

Vegetarisk matkasse ger bättre hälsa och minskad klimatpåverkan

Vegetarisk kost är ett måste för att vi ska kunna fortsätta att leva på den här jorden och av den anledningen är det många som försöker äta mer vegetariskt. Men om du tycker det är svårt med inspirationen så kanske en vegetarisk matkasse kan hjälpa dig att laga goda och hälsosamma vegetariska rätter.

En hållbar miljö

Att äta mer vegetariskt är viktigt för att skapa en hållbar framtid. Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet negativt i samma utsträckning som utsläpp från fordon som flygplan, bilar, båtar och bussar. Om vi ska nå klimatmålen så måste alla äta mer vegetariskt. Att äta kött påverkar alltså miljön mycket negativt. Jämfört med i början av 90-talet äter vi svenskar idag dubbelt så mycket kött. Så om du tycker att det är svårt att sluta helt med kött så kanske du i alla fall kan bidra genom att äta mindre kött. Enligt en studie från klimatforskare från bland annat Stockholm Resilience Center bör en person äta max 300 gram rött kött i veckan och inte konsumera mer än två och en halv deciliter mjölk och drygt 30 gram socker per dag för att leva hållbart. Vi bör även minska vår konsumtion av andra ägg och andra mjölkprodukter.

Hjälp med recepten hemma

Många tycker kanske att det är svårt att laga vegetariska rätter. Genom att köpa en vegetarisk matkasse så får du hjälp med inspirationen. Har man varit vegetarian länge kanske man redan känner till de olika sätten att laga allt från linsburgare till vegetarisk lasagne. Men är man ny kan man behöva lite hjälp. Det finns en mängd olika leverantörer av vegetariska matkassar. Vissa använder säsongsodlade, ekologiska eller närodlade varor. Vissa inkluderar mejeriprodukter och andra gör det inte – det finns något för alla. Med en vegetarisk matkasse kan du vara säker på att du påverkar klimatet mindre samtidigt som du gör din hälsa en tjänst. Genom att få hem varorna till dörren sparar du även tid och energi.

Må bättre med vegetarisk kost

Genom att äta mer vegetariskt och minska din konsumtion av rött kött så kommer du att må bättre. Om du inkluderar mer grönt och vegetariskt i din kost så minskar du risken för att få sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Dessutom är det vänligare för plånboken också.