Vilken ramstorlek bör min nya mountainbike ha?

by Redaktionen

De flesta tillverkare av mountainbikes har en storleksguide med mått för sadelsrörets höjd. Med hjälp av denna kan du utifrån din egen längd ofta avgöra vilken storlek din MTB bör ha. Storleksguiden är en bra startpunkt när det gäller att hitta rätt storlek, men i vissa fall kan du behöva testa cykeln för att få en känsla för storleken. Din lokala cykelbutik kan hjälpa dig med detta, och de hjälper dig gärna prova ut en mountainbike av rätt storlek samt kan svara på de frågor som du kan tänkas ha.

Målet är vanligtvis att köpa en mountainbike med så stor ram som möjligt, utan att göra avkall på din förmåga att stå över cykeln. Om du kan ställa dig över cykelns ram med bägge fötterna i marken vet du två saker: cykeln är inte för stor och du kan snabbt kliva av den vid behov. Av förklarliga skäl är bägge dessa faktorer viktiga.

Därför är storleken på din mountainbike viktig

En för stor cykelram kan leda till att du sitter i en utsträckt och bekväm åkställning, medan en för liten ram kan göra att du sitter ihoptryckt när du cyklar, samt påverkar din förmåga att effektivt trampa på pedalerna i negativ bemärkelse. Du kan experimentera med olika delar av framdelen av din cykel, bland annat styret och stammens längd, för att finjustera din storlek. Men genom att inte tumma på grunderna i hur man hittar en MTB av rätt storlek slipper du en hel del besvär längre fram. Om du har möjlighet att ta en provtur på din nya cykel är det naturligtvis en fördel. Du kan till exempel fråga om du kan ta en sväng utanför butiken eller om det finns möjlighet att prova cykeln under en dag.

Mindre cyklister mellan 148 och 158 cm rekommenderas en ramstorlek på 33-37 cm, medan du som är 158-168 cm bör köpa en ram som är 38-42 cm. Om du är 168-17 cm är det istället 43-47 cm som gäller, medan personer mellan 178 och 185 cm bör ha en ram på 48-52 cm. För lite längre cyklister på 185-193 cm rekommenderas en ram på 53-57 cm, medan du som är 193-198 cm bör ha en ram som är 58-61 cm.

Cyklar skiljer sig lite olika i stil mellan herr- och damcykel som påverkar en del mått.